Balmazújváros - Látnivalók

 

 

Gyógyfürdő, változatos kulturális programok, történelmi, művészeti és néprajzi barangolások, felfedező és pihentető séták várják a vendégeket a „Hortobágy mellyékén”, Balmazújvároson. A Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában található, természeti, kulturális értékekben és tradíciókban gazdag, s az elmúlt években számos fejlesztést megvalósító kisváros különleges élményeket, teljes kikapcsolódást, csendes környezetet nyújt az ide látogatók számára.

Szeretettel várjuk Balmazújvároson! 

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő

A Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő Balmazújváros szívében, a városközpontban foglal helyet, az impozáns Semsey Kastély árnyékában. A fürdő 1951 óta üzemel és azóta várja az ide látogató gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeit. Fedett fürdőrészleggel, komplett gyógyászati- wellness szolgáltatásokkal, szauna faluval igyekszik minden igényt kielégítő maradandó élményt biztosítani a fürdők szerelmeseinek. A meleg vizes kutakból 1100 méter mélyről, 61 °C-os víz tör elő. Az orvosi vizsgálatok a víz gyógyhatását idült ízületi betegségekben szenvedőknél igazolták. Szezonálisan üzemelő strand-, gyermek és wellness medencék, illetve egész éven át nyitva tartó fedett élmény-, gyermek- és gyógymedencék biztosítják akár a többgenerációs családok számára is az egyidejű kikapcsolódás élményét. A fürdő fedett részében többféle szauna, gőzkabin, só-kamra, élménymedencék várják a látogatókat és itt található Magyarország legnagyobb, akár 100 fő befogadására is alkalmas szaunaháza. Gyógyászati részén a beutaltak kezeléséről szakemberek gondoskodnak.

Cím: 4060 Balmazújváros, Kastélykert utca 1-3.
Tel.: Élményfürdő: +3652821400, Strandfürdő: +3652821020
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.kamillafurdo.hu

 

 

 

Semsey Kastély

A város központjában, a Debreceni utca 2. szám alatt áll a klasszicista stílusban épült, egyemeletes Semsey kastély, melyet Semsey András építtetett a XVIII-XIX. század fordulóján. A megújult kastélyban kapott helyet a Semsey Andor Múzeum, emellett új funkciók is kialakításra kerültek, úgy mint Tourinform iroda, kutatószoba, galéria, és többcélú rendezvényterem. A kastélyban látható a Semsey Andor Múzeum állandó kiállítása, emellett időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket. A kastély konferenciák, sőt, esküvői fotózások kedvelt helyszíne is.

Cím: 4060 Balmazújváros;, Debreceni utca 2.
Tel.:+3652821555
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.semseykastely.hu

 

 

 

 

Semsey Andor Múzeum

A Semsey Andor Múzeum 2013 év végén költözött a felújított Semsey Kastély épületébe. Ezzel egy időben megújult állandó kiállítása, amely az impozáns épület földszintjén kapott helyet. A múzeum névadója a mecénások mecénása: Semsey Andor (1833-1923), aki bőkezű támogatója volt a kultúrának és a tudománynak. A múzeum megismerteti a látogatót a város történetével és híres szülötteinek életével, a környék néprajzával, valamint a város életében meghatározó szerepet játszó Semsey család történetével. Az állandó kiállítás a helytörténeti és néprajzi tárgyak mellett bemutatja a rideg állattartás és a hortobágyi pásztorkodás hagyományait, továbbá szerszámok és fotók segítségével vezeti be az érdeklődőket a kismesterségek közül a kalapos, a kovács, és a bognár mesterségek rejtelmeibe.


Cím: 4060 Balmazújváros;, Debreceni utca 2.
Tel.:+3652821555
E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ;Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.semseykastely.hu

 

 

 

 

Veres Péter Emlékház

A városban fontos látnivaló az irodalmi emlékhellyé, múzeummá berendezett Veres Péter Emlékház, mely az 1850-es évek közepén épült. Az író itt élt és dolgozott éveken keresztül. Az épület hagyományosan a magyar nép építészetében e tájegységre jellemző, háromosztatú - szoba, pitvar, kamra -, vályogfalú, nádtetejű lakóház, ma népi műemlék épület. A kiállítás alapját az 1930-as évek végére, '40-es évek elejére jellemző szegényparaszti élet körülményei, mindennapi élethelyzetei adják. A házban berendezett kiállításon az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben. A „Kenyér útja” elnevezésű múzeumpedagógiai program igen kedvelt a diákok körében, a rendhagyó irodalomóra előre egyeztetett időpontra kérhető.

Cím: 4060 Balmazújváros, Kadarcs utca 6.
Tel.:+3652821555
Nyitvatartás: Kedd- Vasárnap 10:00-16:00
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

  

 

Mihalkó Kalaposház

Az egyik legrégebbi kézműves foglalkozásnak számít a természetes alapanyagból - bárány gyapjúból - való pásztorkalapok készítése. A kalapkészítés hagyománya a Mihalkó családban az 1800-as évekre nyúlik vissza. Mihalkó Gyula (1949-2016) kalapkészítő népi iparművész a kalapkészítést édesapjától és nagybátyjától, Mihalkó Zoltántól tanulta meg, akiknek az apja, de már a nagyapja is ezzel foglalkozott. Fejfedőket készített a környék lakói számára: hortobágyi, kiskunsági pásztorkalapokat, továbbá süvegeket, paraszt és polgári kalapokat, néptáncos és szuvenír mini kalapokat. Munkáját számos díjjal elismerték, a népi iparművész címet 1999-ben, a Népművészet Mestere címet 2003-ban kapta meg. Saját műhelyét 1997-ben készítette el fiával, ifj. Mihalkó Gyulával, aki a Népművészet Ifjú Mestere. A kalaposmester lánya, Sósné Mihalkó Emese több mint 5 évig volt édesapja alkalmazottja, akinek férje, Sós Attila is bekapcsolódott a kalapkészítés családi hagyományainak őrzésébe. Mihalkó Gyula a Sapard -programmal és saját forrásból népművészeti alkotóházat építtetett 2004-2005-ben édesapja műhelye helyén. A hagyományos szerszámokkal felszerelt, de modern berendezésű műhely feletti szinten kialakított vendégszobákban szállóvendégek fogadására is lehetőség van. A műhely előtti teremben a Mihalkó kalaposok által készített összes kalaptípusból és egyéb népművészeti remekekből rendezett kiállítás látható. Mihalkó Gyula 2010-ben könyvet is írt szívből szeretett szakmájáról, amelyből a kalapkészítés meg is tanulható. Ezen ősi mesterség emlékét őrzi a 2014-ben részben pályázati támogatással létrehozott házi múzeum. A látogatók megtekinthetik itt a Mihalkó mester családfáját ábrázoló festményt, továbbá a Mihalkó kalapot viselő Hortobágy Örökös Pásztorainak arcképcsarnokát. A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a "Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap” 2016-ban felvételt nyert a Magyar Értéktárba, így ezentúl a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel

Ct.: Mihalkó Gyuláné
Cím: 4060 Balmazújváros, Nádudvari utca 26.
Tel.: +3652377336
Mobil: +36709337399
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.mihalkokalaposhaz.hu

                                                                                                                      

 

 

 

Németfalu- Hagyományok Háza

A Német Nemzetiségi Önkormányzat 2015. januárban nyitotta meg a ,,Hagyományok háza” közösségi intézményét. A ,,Hagyományok háza” épület három egységből tevődik össze: Látogató központ: kiállító termek, irodák, házi könyvtár. Hagyományos német viseletek korszakonkénti bontásban; képzőművészek, hobbygyűjtők alkotásaiból és gyűjteményeiből kiállítás; játszószoba. Könyvtárukban az olvasás mellett lehetőség van a balmazújvárosi németség múltjára vonatkozó dokumentumok, anyakönyvek digitális másolatának megtekintésére. Multi funkciós közösségi tér: 3D mozi, időszaki kiállításoknak, konferenciáknak 100-150 fős rendezvényeknek helyet adó nagyterem Kulturális közösségi tér földszintjén: bemutató gasztro konyha, ahol az érdeklődők számára a hagyományos német ételek elkészítését be tudják mutatni, meg tudják kóstolni. A tetőtérben iroda, klubok szervezésére alkalmas szoba található.

Cím: 4060 Balmazújváros Kossuth u. 21.
Tel.: +3652821056
Mobil: +36709322891

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Facebbok: https://www.facebook.com/balmazujvarosinemethagyomanyokhaza/

 
Rádiótörténeti kiállítás

Csige József László 1965 óta gyűjti a rádiókat és különféle híradástechnikai eszközöket. Alapító és elnökségi tagja az 1998-ban alakult Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja Egyesületnek. Mára csaknem 800 darabos kollekcióval rendelkezik, ebből mintegy 300 eszközt tekinthetnek meg az érdeklődők a kiállításon. Az igazi ritkaságokat is bemutató magántárlaton számos érdekesség várja a látogatókat. Az itt látható legrégebbi rádió 1925-ben Újpesten, míg a legrégebbi hangszóró 1921-ben Amerikában készült. Megtekinthető többek között az Edison-féle szénszálas izzólámpa, Puskás Tivadar Telefonhírmondójának fejhallgatója, valamint egy Kenessey-féle EKG készülék is az 1930-as évekből. Az évtizedek alatt összegyűjtött magángyűjteményből rendezett interaktív kiállításon a legtöbb készülék kipróbálható. A magántárlat ingyenesen látogatható, de megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Cím:: 4060 Balmazújváros, Nádudvari u. 30.
Tel.: +36705600411

 
 

 

 

 

Városháza

Városképi jelentőségű épület a Paulovics Pál 1909-ben készített tervei szerint épült, és 1911-ben átadott eklektikus stílusú városháza. Az épület az 1833-ban klasszicista stílusban épült, régi, földszintes városháza helyén áll. Homlokzatán egy állítólagos tatárjárás-korabeli pecsétnyomó ábrájáról készített színes városcímer ékeskedik. A zöld pajzstalpon kék mezőben álló túzok a szabadság szimbóluma, a bal lábával tartott három búzakalász - archaikus elnevezéssel az „élet” – a település lakóinak hagyományos tevékenységére, legfontosabb megélhetési forrására – a mezőgazdaságra utal. Az udvarban modern faszerkezetű, rézborítású, kupolás házasságkötő terem található, mely időnként hangversenyeknek ad otthont.

Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.
Tel.: +3652580102

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Web: www.balmazujvaros.hu

 
 

 

Római katolikus templom

A város központjában, a Kossuth tér keleti oldalán álló műemlék római katolikus templom még az Andrássyak birtoklása idején, 1781-1786 között épült barokk stílusban, berendezése is barokk. A templomot Esterházy Károly egri püspök 1788-ban szentelte fel. 1796-ban – az új földbirtokos, Semsey András adományozta az egyháznak Hubert Maurer németalföldi festő által a XVIII. század elején festett, „Krisztus mennybemenetele” című oltárképét, mely ma is éke a templomnak. A szentélyben 3 oltár van: főoltár, mellékoltár és szembemiséző oltár. A mellékoltár fölötti festmény azt ábrázolja, midőn Szent István első magyar király a koronát felajánlja Jézus anyjának, Szűz Máriának. Jelentős művészi értéknek minősül a keresztkút, mely fölött Jézus keresztelése látható. A templomhoz kapcsolódik még a kóruson lévő orgona és a toronyban lévő különböző méretű három harang. A templomkertben Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak védőszentjének és a gyónási titok vértanújának 1829-ben készített puha homokkő szobra áll.

Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 17.
Tel.: +3652580623